Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom het advies van Geert zo gegeerd is...

25/11/2022

Geert over zijn liefde voor grond en gezond boerenverstand

De 3i garantie van GLK grondwerken steunt op 3 pijlers: een integere, integrale en intelligente aanpak. Dat is namelijk wat de klanten het meest waarderen aan hun samenwerking met GLK, zo bleek uit een grondige bevraging in 2021. Die intelligente aanpak is het stokpaardje van Geert. Zijn kennis en ervaring zorgen ervoor dat bij bouwprojecten vaak duizenden euro's bespaard kunnen worden. Maar Geert gaat niet alleen op zoek naar de economische voordelen. Ook de ecologische winst krijgt alle aandacht. Dat maakt het advies van Geert zo gegeerd. Maar waar komt die fascinatie voor grond en natuur vandaan?

Geert Lippens: Mijn jeugd, als kind in een landbouwomgeving, zorgt ervoor dat ik vandaag met bevoorrechte ogen kan kijken naar hoe er met grond, natuur, landbouw en bouw wordt omgegaan. Tijdens mijn studie als bio-ingenieur verruimde ik mijn blik en ontwikkelde ik ook een andere kijk op onze activiteiten.

Grond zit me ingebakken in de genen. Ik kan grond als het ware lezen, op welke plek in Vlaanderen ik ook kom. Dat maakt dat ik en GLK als organisatie ook anders denken over een bouwproces. We denken met het oog op ‘de grond zoveel mogelijk sparen’. Net zoals we - meer dan terecht -  bomen beschermen tijdens een bouwproces, kunnen we de grond ook beschermen. 

De grond beschermen kan dan ook op veel manieren: de grond opwaarderen, de grond recycleren door een project anders te concipiëren of de grond gewoon laten zoals die is. 

In onze consulting willen we van in het begin meedenken over een bouwproject. We zorgen er mee voor dat de financiële impact en de CO2-uitstoot van alle grond- en afbraakwerken zo beperkt mogelijk blijft. Bovendien schenken we extra aandacht aan de ecologische meerwaarde van een project. 

Bij bouwprojecten is de vergunning er vaak al zonder inspraak van de verschillende betrokken partijen en dat veroorzaakt regelmatig te vermijden problemen...

Ondertussen kunnen we al met heel wat projecten uitpakken waar onze consulting een toegevoegde waarde betekende: Vanden Avenne te Buggenhout, Spuntini in Waregem, Nivolo in Kruisem, CBS in Wielsbeke... Zo werd er onder meer gekozen om gefaseerd te werken of werd er creatief omgegaan met niveaus waardoor meer grond ter plaatse verwerkt kon worden. Veel grond afvoeren betekent namelijk vaak hoge transport- en stortkosten. Dit brengt een niet te onderschatten impact mee op CO2-uitstoot en neemt veel tijd in beslag...

Ons betrekken in de beginfase van een project kan dus zowel financieel als ecologisch lonen. Het is een kwestie van alle facetten met elkaar te verbinden:

  1. Het droomproject dat de bouwheer voor ogen heeft, gecombineerd met...
  2. ...de mogelijkheden en uitdagingen die het bouwproject met zich meebrengt, gecombineerd met...
  3. ...de geldende regel- en wetgevingen. 

Van bij de start bij het project betrokken worden, maakt het verloop van de werken voor de verschillende aannemers ook eenvoudiger. Een bredere kijk op grondwerken: daar gaat het bij GLK om. Hierin zijn we uniek. En ja, daar ben ik trots op.  

Benieuwd naar de economische en ecologische winst die je met jouw bouwproject kan realiseren? Maak een afspraak met GLK consulting.