Overslaan en naar de inhoud gaan

Menggranulaat, van aanvoer tot nieuw bouwmateriaal!

28/03/2023

Bij GLK Recycling is recycleren van bouw- en sloopafval reeds meer dan 20 jaar een belangrijk aandachtspunt.

In deze blog leggen we het proces uit van aanvoer tot nieuw bouwmateriaal.

Stap 1 - inkeuring

Bij GLK Recycling kan je terecht voor het aanleveren van alle bouw- en sloopafval. Bij inkeuring van het bouw- en sloopafval wordt een onderscheid gemaakt tussen: 

betonpuin - asfaltpuin - 'de rest'

'De rest’ valt in principe onder de noemer mengpuin, al is dit niet onbeperkt.

Mengpuin bestaat grotendeels uit metselwerkpuin (bakstenen en mortel), stabilisé en een mengeling van beton- en metselwerkpuin.

Mengpuin mag in geen geval asbesthoudend puin bevatten!

Het mengpuin dient tevens vrij te zijn van grond en zoveel als mogelijk vrij van onzuiverheden zoals hout, plastic en glas.

Stap 2 - verwerking bouw- en sloopafval

Met de breekinstallatie gaan wij het aangevoerde mengpuin zuiveren en verkleinen tot een granulaat met een korrelgrootte van 0 tot 40 mm.

Eerst wordt de fijnste fractie afgezeefd = zeefzand  (www.glk.be/blog/zeefzand-het-ideaal-product-voor-ophogingen-en-aanvullingen)

Daarna wordt het puin gebroken en worden aanwezige metalen door middel van een magneet verwijderd. Onzuiverheden zoals houtresten, plastic en textiel worden eruit gehaald door windkracht.

Tot slot wordt de gebroken fractie gezeefd tot de gevraagde korrelgrootte is bereikt en verkrijgen we het eindproduct menggranulaat 0/40.

 

Stap 3 - stockage eindproduct

Zowel het zeefzand als het menggranulaat bekomen uit het breekproces worden droog gestockeerd in onze overdekte site. Dit brengt alleen maar voordelen met zich mee; een droog product behoudt zijn kwaliteit en is makkelijker in gebruik!

Ben je op zoek naar een opslagplaats of herbestemming voor uitgegraven gronden? Of een partner voor de verwerking van je bouwafval?

Mail ons op info@glkrecycling.be of bel ons op het nummer +32 9 383 65 36.

We staan je graag bij met onze expertise!