Overslaan en naar de inhoud gaan

20/10/2022

Fruit op het werk

Fruitmand

Als goede werkgever voorzien wij onze medewerkers niet alleen van de nodige veiligheids- en werkkledij. Na de dagtaak kunnen zij in de personeelskantine genieten van een drankje – naast frisdrank is er ook het aqualex toestel met plat en spuitwater en warm water waarmee lekkere soepjes of chocolademelk kunnen gemaakt worden.

En, wekelijks wordt ook een verse fruitmand klaargezet die tegen het einde van de week helemaal leeg is.

Over die verse fruitmand willen we het graag hebben in deze blog. Er is al heel wat geschreven over het belang van fruit op het werk:

‘Voorzie fruit op het werk, het is gezond voor de medewerkers’

‘Als onderneming heb je er alle belang bij om je medewerkers aan te moedigen gezond te eten’

‘De perfecte energieboost voor jou en je team’

‘Fruit op het werk is een laagdrempelige en goedkope manier om meer met gezondheid en vitaliteit te doen op de werkplek.’

‘Fruit is sympathiek’

Wat zit er in onze fruitmand?

Een mix van seizoenfruit, waarbij bananen, appelen en peren altijd een basis vormen. In de zomer komen daar nectarines, pruimen, soms aardbeien bij. En in de winter druiven, sinaasappelen, clementines, mandarijnen.

Doordat de medewerkers het fruit meenemen naar de werf, geven we de voorkeur aan stuk fruit en fruit dat makkelijk pelt of gewoon uit het vuistje kan gegeten worden.

Een kiwi die ook heel lekker is en veel vitamines bevat zal je er niet in terugvinden, net zomin als een meloen of ananas die in stukken moet gesneden worden vooraleer je dit kan opeten.

De fruitmand en de banaan

De favoriete fruitsoort bij GLK is zonder twijfel de ‘banaan’. De helft van de fruitmand wordt ermee gevuld. Het zijn ook de bananen die het eerste weg zijn.

Je kan heel wat redenen bedenken waarom ‘de banaan’ zo gegeerd is: makkelijk te eten uit het vuistje, smakelijk en zacht, geen overbodig sap dat over je kin drupt, geen plakkerige handen bij het pellen, het vult de maag goed,…

Is de banaan wel de ideale keuze voor onze werknemers?

Deze vraag stelden we aan Marleen Verschuere die reeds 25 jaar als zelfstandige diëtiste is in Kruisem en die ons ongetwijfeld meer kan vertellen.

"Eerst en vooral vind ik fruit op het werk een zeer mooi initiatief. Fruit is gezond, het bevat weinig calorieën en levert veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitaminen en mineralen.

Er wordt aanbevolen om 2 stukken fruit per dag te eten. Dit is niet voor iedereen een gemakkelijke opdracht. Fruit aanbieden op het werk kan hier zeker een positieve invloed op hebben."

Hoe zit het nu met de banaan?

"Een banaan is voedzaam, dat is zeker. Bananen bevatten, samen met mango en druiven, meer suikers dan de andere fruitsoorten. Mensen die fysieke arbeid verrichten, hebben wel wat suikers nodig. Dus dat is geen probleem. De caloriewaarde valt trouwens nog mee (1 banaan komt overeen met 1/2 suzy wafel).

Bananen brengen daarnaast nog zoveel meer aan. Ze bevatten voedingsvezels, vitamine B6 en mineralen: magnesium en heel veel kalium. Van kalium wordt wel eens gezegd dat het helpt tegen de kramp. Maar pas op dit is zeker niet bewezen. Kalium heeft vooral een gunstig effect op de bloeddruk. Het effect van bananen op de spieren zal eerder van magnesium komen.

In vergelijking met andere fruitsoorten bevatten bananen wel weinig vitamine C.

Een banaan is dus zeker een goede keuze, maar wordt best aangevuld met een vitamine C-rijk stuk fruit, zoals citrusfruit."

- Marleen Verschuere (diëtiste)

Werken bij GLK

We noemen onze medewerkers ook wel 'The Green Eagles'! Ons team zorgt dagelijks voor de verwezenlijking van onze bredere kijk. Zin om onze Green Eagles te vervoegen?